Koning Willem 1 College, Den Bosch

Koning Willem 1 College KW1 Den Bosch

Tijdens de Kick off werden alle 40 studenten van het Koning Willem 1 uit Den Bosch voorgesteld door Ruud Koornstra

Met het Koning Willem 1 studententeam dat geleid wordt door docenten Hilde Vorstermans en Agron Jakupaj kan het eigenlijk niet meer mis gaan. Wat een dreamteam samen. Wat een energie en enthousiasme.

De opdracht is om een tiny house te ontwerpen voor een opdrachtgever die voor de periode van 5 jaar op Minitopia in Den Bosch wil wonen.

Criteria voor het Tiny House

Negen studententeams Constructieve en Commerciële Bouwkunde gingen de uitdaging aan om het huis te ontwerpen. Op 24 januari maakten bewoners, gemeente en Stichting Minitopia het winnende ontwerp bekend. De spanning was om te snijden. Negen teams van het Koning Willem I College keken na een korte pitch verwachtingsvol uit naar de uitslag van de SLIMCirculair ontwerpwedstrijd voor een Tiny house’ op Minitopia-2. De veelkoppige jury was unaniem van mening dat het niveau van de inzendingen over het algemeen hoog was.

 • Slim energieneutraal of leverend
 • Circulair gebouwd met zoveel mogelijk biobased bouwmaterialen
 • 30 – 50 m2
 • NatuurINCLUSIEF en KLIMAATAdaptief, denk aan een groen dak/gevel en mogelijkheden voor wateropvang/hergebruik
 • Modulair want na 5 jaar wordt je Tiny House in overleg verplaatst naar een ander terrein
 • Financieel haalbaar (de gemeente Den Bosch heeft een budget van 30.000 euro voor 30m2. Groter mag ook en zal dus ook een grotere investering zijn).

Impressie van de tiny house ontwerpen

De studententeams van het Koning Willem 1 College in Den Bosch hebben hun eerste ontwerpen gemaakt om die vervolgens voor te kunnen leggen aan de toekomstige bewoners Edwin en Iris. De ontwerpen worden nog verder uitgewerkt maar de kwaliteit spat er vanaf. We zijn benieuwd!

2 winnende teams

Uiteindelijk werd het team, dat de toepasselijke naam Time2build droeg, als winnaar van het betreffende wedstrijdonderdeel aangewezen. “Aan de kleinste details hebben we gedacht. Zo hebben we in ons definitieve ontwerp de technische installaties zo ver mogelijk van de slaapkamer gepositioneerd. Immers van mogelijke (brom)geluiden wordt niemand gelukkig tijdens het nachtelijke uur”, lichtte Naomi Salfischberger toe. Haar teamgenoot Sefer Cinar sprak met veel enthousiasme over de geplande rocket stove. “Erg duurzaam, een prima opvolger van de ouderwetse houtkachel. Bovendien hoeft er geen leidinkje aan te pas te komen”, aldus Cinar.

Landelijke wedstrijd

Team Pipe sleepte een min of meer gelijkwaardige prijs in de wacht. Het team mag aan het einde van het schooljaar deelnemen aan de landelijke wedstrijd SLIMCirculair voor het meest CO2-vriendelijke, duurzame, circulaire, vernieuwende en spraakmakende ontwerp. “Ons niet alledaagse ontwerp gaat uit van twee duikers oftewel rioolpijpen die ieder vijf meter lang zijn en een doorsnede hebben van drieënhalve meter. Met in het midden een kas die lekker veel licht doorlaat. Een ander opmerkelijk wapenfeit is dat de binnenkant in z’n geheel bekleed is met kurk”, lichtte Justin van Elzelingen toe. 

Vanaf jan/febr. kan er gebouwd gaan worden door studenten van het KW1

In totaal gaan 40 studenten in 8 teams ontwerpen maken. Vanaf maart zal er een tiny house gebouwd worden onder professionele begeleiding. De woning die gebouwd wordt is de keuze van de bewoners Edwin en Iris. Zij hebben uit de 9 ontwerpen hun droomwoning gekozen en die wordt in de werkplaats van het Koning Willem 1 College gebouwd en daarna vervoerd naar Minitopia.

Wil je zien hoe het ontwerp eruit ziet? Klik dan hier

 

Docent Hilde Vorstermans KW1 College

Docent Hilde Vorstermans

Update van docent Hilde Vorstermans

Hierbij een eerste update van het project. We gaan lekker!!!!

De studenten hebben kennisgemaakt met de toekomstige bewoners Edwin en Iris. Daarna zijn ze volop aan de slag gegaan met inventariseren.

 • Termen als circulair bouwen, natuurinclusief en biobased bouwen zijn onderzocht en uitgewerkt op moodboards
 • Bouwmethodes en installaties zijn verzameld en eerste opzet is gekozen
 • Vandaag starten ze met een eerste grove ontwerp en massastudie
 • Binnenkort gaan we weer afstemmen met Edwin
 • Ze zijn op bezoek geweest bij Jerry Opier, eigenaar van Bank15 in Tilburg, die hun heeft geïnspireerd op het gebied van marketing voeren.
 • Vanaf dinsdag starten we met wekelijks een groep mee bouwrijp maken van fase 2 op de locatie.

Kortom, de energie is goed en we zien al mooie dingen gebeuren!

We houden jullie op de hoogte!

KW1 College

 

Video van het ontwerpproces

 

Over Minitopia

Het gebied van de voormalige milieustraat is veranderd in een nieuwe circulaire vormgegeven gebied. Voor de  komende 5 jaar tot maximaal juni 2023 wordt het gebied ingevuld met bijzondere huizen, kunst en architectuur. De huizen zijn deels circulaire door het hergebruik van materialen.

En ze zijn innovatief doordat niet de standaard bouwmethodes zijn gebruikt. De woningen zijn allen weer demontabel en/of te verplaatsen naar een nieuw gebied en zijn tot stand gekomen door zelfbouw of in co-creatie van huurders met de woningcorporatie.