Biosintrum Friesland is super biobased gebouw

Biosintrum Friesland

Bart Sieben, programmamanager bij de gemeente Ooststellingwerf, raadt opdrachtgevers aan risico’s te nemen in hun keuze voor biobased. “Gewoon doen. Dat trekt innovaties aan.”

Het Biosintrum in Oosttellingwerf (Friesland), ontworpen door Paul de Ruiter, is nagenoeg biobased. Gaaf he?

“Het Biosintrum is een van de duurzaamste biobased gebouwen van Europa. Van de gebruikte materialen is 80% biobased.

  • De binnenwanden zijn van hennep
  • Voor de isolatie zijn cellulose uit oude kranten en katoen van oude spijkerbroeken gebruikt
    De hele gemeenschap hier leverde oude spijkerbroeken in. Heel leuk, zo betrek je de inwoners bij het gebouw
  • De biobounddekvloer op de begane vloer is van olifantsgras, dat CO2 heeft opgenomen. Het is voor het eerst dat dit in een gebouw is toegepast.
  • Op de tweede verdieping is de vloer van inlands lariks. Hout is het gemakkelijkste biobased materiaal, al moet je geen lijm of andere chemische toevoegingen gebruiken en uiteraard wel weer bomen aanplanten.
  • De stopcontacten zijn van bamboe.
  • De buitenvensters van acoya, dat niet behandeld hoeft te worden. 

De lichtkoepel van het centrum is opgebouwd uit diverse lagen biofolie, waartussen lucht wordt geblazen. Dit luchtkussenkoepel (ETFE) oogt als glas, werkt isolerend en zorgt voor eengoed binnenklimaat. Voor de gevel zijn biocomposieten (neolife red.) gebruikt, die voor 96% van houtvezel zijn gemaakt.

Biosintrum

Twintig procent is niet-biobased. Met de constructeur is gekeken of het centrum op houten palen kon staan. Dat kon niet, omdat de grond heel nat en drassig is. Dus moest er worden geheid en is er beton als ondervloer gebruikt.